Workshop Chirurgické šití aneb Jak se studenti učí šít

23.04.2014 13:59

Jak se studenti učí šít

V úterý 22. dubna 2014 se pitevna ústavu anatomie proměnila v chirurgický sál. Na sterilních stolech byly vedle sebe vyskládány šicí nástroje, jehly a nitě. Úkol zněl jasně – zašít ránu!

V tento den studenti ze spolků Lékařské fakulty v Plzni, IFMSA CZ a Medicus Pilsensis o.s., úplně poprvé uspořádali workshop chirurgického šití. Celý projekt vychází z pocitů více studentů, že výuka na medicíně je převážně teoretická a s praxí není až takový kontakt. Projekt se pořádá i na jiných fakultách a sklízí velký úspěch.

Máme velké štěstí, že nás v tomto záměru podpořila Chirurgická klinika FN Plzeň a Ústav anatomie LFP. Naším lektorem se stal MUDr. Václav Liška, Ph.D., který svým energickým výkladem udržoval studenty v neustálém pozoru. Společně se svými asistenty učil budoucí lékaře, jak mají správně provádět stehy, které jsou pevné a zároveň estetické. K dispozici byly jak jednorázové, tak navlékací jehly. Nechyběly ani sterilní rukavice, které jsou pro chirurga samozřejmostí. Připomínám, že ještě na začátku 20. století se operatéři před zákrokem běžně nemyli!

Již nyní máme od zúčastněných samé pozitivní ohlasy a hodláme workshop opakovat. Další upořádáme na začátku nového semestru. Děkujeme všem, kteří se do projektu zapojili.

Tomáš Zajíc